Edulcorem Xylitol en Erythritol
oktober 8, 2018 Zoetstoffen

Zoetstoffen

Suiker is de bekendste zoetstof. Maar er zijn nog veel meer zoetstoffen, die niet de negatieve eigenschappen van suiker bezitten. Deze zoetstoffen bevatten veel minder, of helemaal geen calorieën, tasten uw gebit niet aan en hebben weinig tot geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Welke zoetstoffen zijn er zoal?

Gebruik van zoetstoffen in supermarktproducten

In de supermarkt vindt u steeds meer producten zonder toegevoegde suiker. Soms wordt er in dat soort producten gebruik gemaakt van alternatieven. Het meest voorkomende alternatief is aspartaam, een kunstmatige zoetstof. Gelukkig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van natuurlijke alternatieven zoals erythritol, xylitol en stevia.

Door gebruik te maken van deze alternatieven wordt het aantal calorieën in producten veel lager. Dit omdat suiker nu eenmaal ontzettend veel calorieën bevat. 1 gram suiker bevat 4 calorieën, dus wel 400 calorieën per 100 gram.

U kunt dus wel nagaan dat producten die veel geraffineerde suiker bevatten heel veel calorieën zullen bevatten. Een zoetstof zoals erythritol bevat geen calorieën en een product zoals xylitol 2,4 kcal per gram.

Ook bevatten alternatieve zoetstoffen veel minder koolhydraten. Sommige zoetstoffen zoals erythritol bevatten helemaal geen koolhydraten. Of om helemaal correct te zijn, geen netto-koolhydraten.

De zoetstof xylitol heeft als bijkomend voordeel dat het helpt om uw gebit te onderhouden. Dit omdat xylitol bacteriën in uw mond helpt te bestrijden. Het is niet voor niks een bestanddeel dat veel wordt gebruikt in bijvoorbeeld tandpasta.

Door de lagere glycemische index van zoetstoffen worden er ook niet zulke heftige schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Dit is een belangrijk gegeven voor mensen met diabetes type 2.

Verschillende zoetstoffen

De zogenaamde intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker. Een zoetstof zoals stevia is wel  300 keer zo zoet dan suiker. Aspartaam heeft een zoetheid van 200 keer de zoetheid van suiker.

Een ander voorbeeld van een intensieve zoetstof is acesulfaam k. De zoetheid hiervan is ongeveer 200 keer de zoetheid van suiker. Dit wordt dan ook veel gebruikt in producten zoals frisdrank, zuivelproducten en ijs.

Van deze zoetstoffen heeft u dus heel weinig nodig om een zoete smaak aan uw gerecht te geven. Soms is het zelfs lastig om een goede hoeveelheid af te wegen. 1 gram meer of minder heeft een grote invloed.

De niet-intensieve, ofwel extensieve zoetstoffen hebben een zoetheid van maximaal de zoetheid van geraffineerde suiker. Een voorbeeld hiervan is xylitol met een gelijke zoetheid van suiker. Erythritol heeft een zoetheid van ongeveer 70% van de zoetheid van suiker. Het minder bekende isomalt is half zo zo zoet dan suiker.

Polyolen en intensieve zoetstoffen

U vindt de alternatieven in natuurlijke vorm en in kunstmatige ofwel chemische vorm. Polyolen zoals erythritol en xylitol zijn voorbeelden van natuurlijke zoetstoffen. Ook stevia is een natuurlijk alternatief. Het veelgebruikte aspartaam in een chemische zoetstof.

Het is natuurlijk niet zo dat alles wat kunstmatig is per definitie slecht is en hetgeen natuurlijk is, goed is. Bijvoorbeeld sommige drugs zijn ook natuurlijk en zo zijn er nog veel meer ongezonde maar natuurlijke producten.

Wel kunt u zich afvragen waarom er kunstmatige alternatieven worden geproduceerd als er goede en gezonde natuurlijke alternatieven aanwezig. zijn. Het antwoord hierop is dat dit voornamelijk uit kosten oogpunt gebeurd. Het is nu eenmaal zo dat grote hoeveelheden in een fabriek gemaakt goedkoper is dan het gebruik van natuurlijke ingrediënten.

Let er wel op dat de meeste polyolen kunnen bij overmatig gebruik een laxerend effect kunnen veroorzaken.

Maak uw eigen gerechten met een gezonde zoetstof.

Om optimaal gebruik te maken van een gezonde en natuurlijke zoetstof zult u op dit moment nog veel producten zelf moeten maken.

Het aanbod van producten met alternatief voor suiker wordt steeds groter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de light frisdranken.  Helaas wordt er dan wel veelal gebruik gemaakt van de kunstmatige zoetstoffen.

E-nummers

Alle zoetstoffen bevatten e-nummers. Of het nu gaat om kunstmatige of natuurlijke zoetstoffen. En dat is maar goed ook. Een e-nummer geeft namelijk alleen maar aan of iets uitvoerig getest is en dat het geen gevaar voor de gezondheid oplevert.

Bakken en koken

Net als suiker kunt u zoetstoffen ook gebruiken voor het bakken en koken aangezien deze hittebestendig zijn. Wel zal iets specifieks zoals karameliseren lastiger zijn. Dit omdat de molecuulstructuur van gewone suiker anders is opgebouwd dan bijvoorbeeld een polyol.

Bijvoorbeeld voor het bakken van appeltaart kunt u prima gebruik maken van erythritol of xylitol. Het resultaat zal hetzelfde zijn en hetzelfde smaken.

Wel dient u rekening te houden met de zoetheid van de zoetstof die u gebruikt om zodoende de juiste hoeveelheid vast te stellen.

Het gebruik van pure stevia is lastiger in dit soort gerechten. Niet alleen dient u dan de hoeveelheid zeer precies af te meten gezien de enorme zoetheid, het heeft ook een dropachtige bijsmaak wat van invloed kan zijn op de smaak van uw taart of cake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *